©2015 | Algemene voorwaarden | Ontwerp
Vestiging Veenendaal
Vendelier 2-B
3905 PA Veenendaal
Postadres
Vendelier 2-B
3905 PA Veenendaal
Als ondernemer voor de inkomstenbelasting moet je aangifte doen over de winst uit onderneming. Er wordt door de belastingdienst onderscheid gemaakt in 3 bronnen van inkomen: winst uit onderneming, loon uit dienstbetrekking (zie ook: aangifte inkomstenbelasting particulieren) en resultaat uit overige werkzaamheden. De Nederlandse wet stelt een aantal eisen waaraan ondernemers moeten voldoen. Daarnaast is het van diverse factoren afhankelijk tot welke inkomstenbron je behoort.
De winst van je onderneming wordt belast in box 1 en valt onder inkomen uit werk en woning. Voor je onderneming dient een administratie gevoerd te worden. Dit kan je zelf doen of aan ons uitbesteden. Op basis van de gevoerde administratie wordt een commerciële balans en winst- en verliesrekening opgesteld. Door op deze commerciële cijfers de fiscale regels juist toe te passen, wordt de winst uit onderneming berekent.
Een van de belangrijkste fiscale regelingen en MKB-winstvrijstelling voor ondernemers is het urencriterium. Om voor fiscale aftrekposten zoals de zelfstandigenaftrek in aanmerking te komen, moet je minimaal 1.225 uur per jaar aan je onderneming besteden. Alle uren die je besteedt aan je onderneming vallen onder het urencriterium. Dit zijn dus ook de uren die je besteedt aan het voeren van de administratie, acquisitie, volgen van cursussen of het maken van je website. De belastingdienst kan om een onderbouwing van de bestede uren vragen, zorg ervoor dat je deze dus nauwkeurig bijhoudt.
Naast de winst uit je onderneming, dien je andere inkomsten en je bezittingen en schulden ook aan te geven. Wij hanteren een checklist waarmee je voor jezelf kan nagaan welke dingen van belang zijn bij de aangifte inkomstenbelasting. Deze checklist kan je ingevuld en onderbouwd met digitale kopieën naar ons sturen. Op basis hiervan maken wij de aangifte voor jou en je (fiscale) partner op. Hiervoor gebruiken wij professionele aangiftesoftware. Bij de aangifte inkomstenbelasting ontvang je ook het jaarrapport van je onderneming. Uit de aangifte blijkt hoeveel belasting je moet betalen, of dat je recht hebt op een teruggaaf. Ook wordt de bijdrage zvw berekend en of je recht hebt op toeslagen. Deze toeslagen kunnen we vervolgens ook voor je aanvragen.
Tijdens een afspraak nemen we dit samen door, maken we bijvoorbeeld keuzes met betrekking tot afschrijvingen en oudedagsreserves. En kunnen vragen en onduidelijkheden direct besproken worden. Na akkoordbevinding van jou (en je partner) dienen wij de aangifte in.
Via onze aangiftesoftware kunnen wij uitstel aanvragen voor jouw aangifte inkomstenbelasting. Als deze aanvraag wordt goedgekeurd, heb je langer de tijd om de jaargegevens van je onderneming en de stukken voor je aangifte aan te leveren.
Na het indienen van de aangifte zal de belastingdienst een (voorlopige) aanslag opleggen. Deze is gebaseerd op de gegevens uit de aangifte, er zal later nog een definitieve aanslag volgen. Ben je het niet eens met de aanslag, dan kan je bezwaar maken.
Net als bij de vennootschapsbelasting is het mogelijk een voorlopige aanslag inkomstenbelasting aan te vragen. Deze ontvang je aan het begin van het jaar, hierdoor kan je vooraf, maandelijks, de belasting betalen of krijg je het maandelijks terug. De voorlopige aanslag kan tussentijds bijgesteld worden, afhankelijk van de resultaten.
©2015 | Algemene voorwaarden | Ontwerp